Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα: Υπηρετούμε την Παιδεία, καλλιτεχνική και γενική
Μορφωτική διαδικασία και Καλλιτεχνική εκπαίδευση.
Το πρώτο και μοναδικό Καλλιτεχνικό Σχολείο που δημιουργήθηκε στην Αθήνα λειτουργεί από το 2004 στο Γέρακα. Διδάσκει τα μαθήματα του Αναλυτικού Προγράμματος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και, επιπλέον, ειδικά μαθήματα καλλιτεχνικών κατευθύνσεων: Εικαστικών, Θεάτρου – Κινηματογράφου και Χορού.
Στην κατεύθυνση των Εικαστικών επιδιώκουμε την ενίσχυση της δημιουργικότητας και της μάθησης, της έκφρασης και του πειραματισμού με χρήση ποικίλων υλικών και μέσων. Στα εργαστήρια του σχολείου οι εκπαιδευτικοί ΠΕ8 εξοικειώνουν τους μαθητές με τις αισθητικές αξίες της τέχνης, ενισχύουν την ικανότητά τους να προσεγγίζουν και να παρατηρούν το φυσικό ή κοινωνικό περιβάλλον, να διερωτώνται και να αναπτύσσουν κριτική στάση.
Στην κατεύθυνση του Θεάτρου – Κινηματογράφου, οι διδακτικοί στόχοι επικεντρώνονται στην επίτευξη αρμονικής σχέσης με το σώμα, το οποίο ως εργαλείο συνειδητοποίησης, με αφορμή διάφορους ρόλους θα αποτελέσει στη συνέχεια μέσον σπουδής και έκφρασης αισθήσεων, ψυχικών καταστάσεων και ερμηνευτικών προσεγγίσεων. Εκτός από Υποκριτική, Φωνητική και Ιστορία θεάτρου, οι μαθητές αποκτούν εμπειρία στην προετοιμασία δρώμενων ή παραστάσεων. Ακόμα διδάσκονται Βασικές Αρχές Σκηνοθεσίας, Κινηματογραφικής τεχνολογίας – Μοντάζ όπως και Computer Animation.
Στην κατεύθυνση του Χορού, τα μαθήματα αφορούν σε βασικές ασκήσεις διδασκαλίας Κλασικού μπαλέτου, στη συστηματική μελέτη βημάτων και τεχνικών Σύγχρονου χορού, ενώ σταδιακά, μέσω μεθοδευμένων ασκήσεων τα παιδιά οδηγούνται σε δραματουργική επεξεργασία μιας ιδέας ή ενός έργου. Έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν βιωματικά με τους ρυθμούς, τα μουσικά μέτρα και τις αξίες, τους παραδοσιακούς χορούς αλλά και να αποκτήσουν στοιχειώδεις γνώσεις για τη Θεωρία και Ιστορία της Μουσικής, την οποία επίσης διδάσκονται.
Γενικά, το σχολείο μας ενθαρρύνει διαθεματικές και διαδραστικές προσεγγίσεις. Συχνά εστιάζει στον περιβαλλοντικό προβληματισμό και την κοινωνική προσφορά παρουσιάζοντας κάθε χρονιά και ανάλογες δράσεις. Υπηρετούμε την παιδεία, καλλιτεχνική και γενική, στη θεωρητική, θετική και τεχνολογική κατεύθυνση. Να διευκρινίσω στο σημείο αυτό, πως ο συνδυασμός της καλλιτεχνικής παιδείας με την εκπαιδευτική διαδικασία δεν προορίζεται αποκλειστικά για «παιδιά – ταλέντα». Γι’ αυτό παρουσιάζουμε ποσοστό επιτυχίας στις Πανελλήνιες Εισαγωγικές Εξετάσεις ενώ κάποιοι απόφοιτοι ακολουθούν σπουδές στην Α.Σ.Κ.Τ. και σε Ανώτατες Σχολές Θεάτρου ή Χορού.
Αυτό που επιδιώκουμε σ’ αυτό το σχολείο είναι η «συνάντηση» με κάθε μαθητή και μαθήτρια έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας σταθερός διάλογος, μια κοινή προσπάθεια όχι μόνο γύρω από την τέχνη αλλά με αφορμή την καλλιτεχνική δημιουργία, να ξεκινήσει ένα ταξίδι καλλιέργειας, εμπειρίας και γνώσης μέσα από την πνευματικότητα κάθε έφηβου, μέσα στη πολιτισμική μας κληρονομιά εν τέλει μέσα στην έρευνα του εαυτού, παράμετροι οι οποίοι συνδιαμορφώνουν το χαρακτήρα τους σε όλη τη διάρκεια της εξάχρονης θητείας γυμνασίου -λυκείου.
Μετά από πολυετή εμπειρία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχω την πεποίθηση πως κάθε μαθητής/ρια αναπτύσσει καλύτερα το σύστημα γνώσης – αντίληψης, εμπλουτίζοντας διαρκώς τα εργαλεία της σκέψης και της έκφρασης του/της, όποτε έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται με διάφορους τρόπους, καλλιτεχνικά – δημιουργικά – βιωματικά και γνωστικά, τα στοιχεία που απαρτίζουν το κοινωνικό περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η συνειδητότητά τους και η ενσυναίσθηση επομένως θωρακίζονται ενάντια στην παραίτηση, θεμελιώνουν το αίσθημα συλλογικότητας, ελέγχουν τον εγωισμό τους. Συμμετέχοντας σε δημιουργικές αναπαράστασης βιωμάτων, ιδεών, εννοιών και συγκινήσεων κατανοούν την αναγκαιότητα της αλληλεπίδρασης και, ταυτόχρονα, την αξία της ομαδικής συνοχής.
Μέσα στο σύνθετο αυτό σύστημα εκπαίδευσης που βρίσκονται διανύοντας ταυτόχρονα την εφηβεία τους, με την αποδοχή και τη μεσολάβησή μας, αντιλαμβάνονται πως το ουσιωδέστερο ζητούμενο για τη δια- μόρφωση της προσωπικότητας εμπεριέχεται στην ενδυνάμωση της προσωπικής ευθύνης συγχρόνως με την καλλιέργεια ψυχής και νου. Πολύ περισσότερο, μαθαίνουμε στα παιδιά μας να διεκδικούν χώρο για τις προσωπικές τους ανάγκες, δίχως να ανάγουν την ατομικότητά τους σε απόλυτη αξία, κάτι που φυσιολογικά τους συνοδεύει από τη παιδικότητα, αφού αναγνωρίζουν πως στο περιβάλλον της καθημερινής συνεργασίας μας, δηλαδή στο σχολείο, κυριαρχεί αλληλοσεβασμός και αλληλεγγύη.
Στην παρούσα οικονομική και αξιακή συγκυρία κατά την οποίαν αναδεικνύονται θέματα κακοδιαχείρισης, κατασπατάλησης πόρων ενώ υφιστάμεθα όλοι τη λαίλαπα των περικοπών, επιδρομή σε κεκτημένα δικαιώματα του κλάδου μας και γενικότερες κοινωνικοπολιτικές ανακατατάξεις, εμείς στην Αθήνα, όσο στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο Κρήτης όπου λειτουργούν ανάλογα σχολεία εργαζόμαστε για την ενδυνάμωση του θεσμού των καλλιτεχνικών σχολείων διαδραματίζοντας κάποιο ρόλο στη διαδικασία παιδαγωγίας και εκπολιτισμού, μυώντας τους νέους στις ανθρωπιστικές αρχές, διαμορφώνοντας πολίτες συμμέτοχους – δημιουργούς στο γίγνεσθαι της ζωής.
Αναρίθμητες βιβλιογραφικές αναφορές και έγκυρες θεωρητικές προσεγγίσεις επιβεβαιώνουν πως η μορφωτική διαδικασία συνδέεται άρρηκτα με την καλλιτεχνική εκπαίδευση. Τα Καλλιτεχνικά Σχολεία επιδιώκουν να υπηρετούν τόσο τη γενική παιδεία στη θεωρητική, θετική και τεχνολογική κατεύθυνση όπως προανέφερα όσο το να θέτουν εκείνες τις βάσεις που ίσως οξύνουν κριτήρια, ευαισθησίες και εφόδια για την συμπλήρωση της προσωπικότητας. Εμείς στα Καλλιτεχνικά Σχολεία θεωρούμε ότι η καλλιτεχνική παιδεία αποτελεί ουσιώδη και απαράβατη προϋπόθεση για την διαμόρφωση ολοκληρωμένων πολιτών, οι οποίοι δύνανται να αντιστέκονται στα πρότυπα καταναλωτισμού, να αποφεύγουν την επιφανειακή προσέγγιση της ζωής, να αποκρούουν την γοητεία του εντυπωσιασμού, να γεφυρώνουν την πνευματικότητα με τις επαγγελματικές επιδιώξεις και τις βιοποριστικές διεκδικήσεις τους όποιες κι αν είναι.
Στον αντίποδα της τεχνοκρατίας και του ωφελιμισμού η Καλλιτεχνική Παιδεία θέτει τις βάσεις και περαιτέρω ενισχύει καθεμία προσωπικότητα προκειμένου να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις αξιώσεις της συλλογικής ζωής.
Εν τέλει παραφράζοντας το εδάφιο του Πλάτωνα (στ. 299e) από τον Πολιτικό, αν απουσίαζε η καλλιτεχνική διερεύνηση, οι τέχνες θα χάνονταν και η ζωή που έτσι κι αλλιώς είναι γεμάτη βάσανα, θα γινόταν αφόρητη.
Δρ Κορίνα Πρεβεδουράκη
Ζωγράφος – Εκπαιδευτικός
Υποδιευθύντρια Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα